„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona“, direktorima OŠ s područja USK u Bihaću su predstavili Dijana Pejić, izvršna direktorica humanitarne organizacije „Genesis project“ iz Banje Luke i  pomoćnik kantonalnog ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Adnan Kreso.

Kako je u svom obraćanju navela gospođa Pejić, direktori škola, kao krovne osobe instutucija, pozvani su na radionicu jer moraju biti detaljno upoznati sa svim onim aktivnostima koje očekuju školu koja učestvuje u Programu.

„Direktori trebaju da podrže ne samo stručnu službu škole, pedagoga, ako postoji možda i psihologa, nego i da podrže svakog nastavnika – učitelja u svojoj školi da se osnaži kroz edukacije koje ćemo mi da ponudimo kroz ovaj program. Oni ustvari ne rade nikakav dodatni posao, već onaj koji su radili i prije, ali na jedan bolje sistemski riješen način“, navela je Pejić.

Stručno predavanje o ciljevima i značaju ovog Programa za direktore škola održali su prof. dr. Elvedin Muratbegović i doktor psiholoških nauka s Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, Ivana Zečević koja je govorila o značaju sekundarne prevencije u odgojno obrazovnim ustanovama sa psihološkog aspekta.

Sekundarna prevencija obuhvata ranu dijagnostiku i rani terapijski ili psihoterapijski tretman, rekla je tokom svog izlaganja prof. Zečević, dodajući da je dobit, nakon što se učeniku pomogne unutar škole, višestruka.

„Sekundarna prevencija utječe na adekvatan razvoj djeteta, dovodi do zadovoljenja potreba djece, sigurnosti, ljubavi, poštovanja, zbog rješavanja određenog problema, te izaziva u djetetu osjećaj pripadnosti tom kolektivu“, istakla je prof. Zečević.

Realizaciju Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, odobrilo je Kantonalno ministarstvo obrazovanja  USK, čiji je predstavnik izrazio uvjerenje da će ovaj Program biti dobro prihvaćen u ovdašnjim školama i da će polučiti dobre rezultate, kao što jeslučaj u Republici Srpskoj, te Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, gdje se već realizuje.

„Radi se o programu koji treba da umanji broj slučajeva nasilja kod djece na način da se jednim dodatnim odgojnim prepoznavanjem određenih stvari i dešavanja kod djece u odgojno-obrazovnim ustanovama pravilno usmjeri sav preventivni rad, prepoznaju rizikofaktori i iz tih razloga je podržan od Ministarstva, rekao je pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje i odgoj Adnan Kreso.

A da je osnovnim školama na području USK itekako potreban jedan ovakav program, te uspostava referalnog mehanizma, potvrdili su, tokom radionice,i direktori škola, navodeći da će Program u potpunosti implementirati i realizirati u obrazovnim ustanovama iz kojih dolaze.

Senajda  Mašinović, direktorica OŠ „Crvarevac“, potvrdila je da su u ovoj školi prisutni svi navedeni faktori rizika.

„Problemi su od strane nastavnika i stručnih osoba prepoznati, ali nije bila razrađena strategija njihovog rješavanja, tako da se mnogim slučajevima nije adekvatno reagovalo. Kvalitetno reagovanje otežava i činjenica da su pedagozi u školama prezatrpani administracijom i da nemaju dovoljno vremena za svoj pravi posao. Program sekundarne prevencije dobro će doći kako nastavnicima, stručnom osoblju, školi općenito, ali i učenicima s rizičnim ponašanjem i njihovim roditeljima“, navela je direktorica Mašinović.

Dvodnevnoj radionici, održanoj u Bihaću, prisustvovali su predstavnici 45 osnovnih škola, od ukupno 49 koliko ih imana području USK.

Uz direktore osnovnih škola radionicu su prisustvovali su i predstavnici Ministarstva obrazovanja USK-a, Pedagoškog zavoda USK-a i UNICEF-a BiH.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko-sanskog kantona realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekt se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.