Fotografije štićenika odgojno popravnih ustanova pokazale koliko im je važno ponovo uspostaviti komunikaciju sa vanjskim svijetom​.

Sarajevo, 28.01.2017: U okviru saradnje projekta “Pravda za svako dijete” UNICEF u Bosni i Hercegovini i Balkan Photo Festivala, upriličena je izložba fotografija nastalih kao rezultat fotografskih radionica sa djecom i starijim maloljetnicima koji se nalaze na izdržavanju kazne u Odgojno-popravnom domu u Orašju, te Vaspitno-popravnom domu u Tunjicama.
Istoimena izložba fotografija “Pravda za svako dijete” otvorena je u subotu 27. januara, a trajat će sedam dana. Izložene fotografije zainteresirani mogu vidjeti u prostorijama Umjetničke galerije BiH. Ulaz je slobodan.

Autori fotografija – djeca i stariji maloljetnici, ovom izložbom dokazali su efikasnost ovih radionica u odgojno popravnim institucijama i važnost kreativnog pristupa u osnaživanju individualnog rada sa djecom koja se nalaze na izdržavanju kazne. Radionice su imale za cilj pružiti priliku djeci da se izraze fotografijom ali i da nauče zanat- odnosno fotografske tehnike koje im mogu koristiti u budućnosti. Fotografi koji su kao mentori učestvovali na radionicama su Željko Budimir, Amer Kapetanović, Dejan Đurić i Haris Čalkić.

“Naš je zadatak da u odgojno popravnim domovima učimo fotografiju štićenike, a isto tako i da im pružimo priliku da nauče osnove fotografije kako bi se možda mogli sutra time baviti, a imamo saznanja da su neki od prošlogodišnjih štićenika to i koristili nakon što su izašli iz doma. Stvar je u tome da se tim mladim ljudima da glas, budući da oni nemaju neki drugi način da komuniciraju s javnošću. Ove fotografije pokazuju kako sve to izgleda iz njihove percepcije, završiti iza rešetaka i snositi posljedice svojih djela.” – naglasio je Amer Kapetanović i dodao da se nada da će se isti projekt realizirati i naredne godine.

“Prošle godine smo imali grupu od 13 djece, a ove godine šest – što je dobro. Djeci je tamo svaki dan manje više isti, a mi smo pet dana proveli s njima, te im je to bilo i zanimljivo i korisno. Neki od njih su izrazili želju da se bave fotografijom” rekao je Dejan Đurić i dodao da mu je zadovoljstvo biti dio ovog projekta.

Fotografije možete pogledati na ovom linku.

Projekat „Pravda za svako dijete“ koji implementira UNICEF, podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).