U okviru realizacije „Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK-a i Hercegbosanske županije“, danas, 15. oktobra/ listopada počinje obuka nastavnog kadra i stručnih službi škola.

Edukacija za nastavni kadar i školske stručne službe iz osnovnih škola  bit će održane s ciljem uvođenja programa sekundarne prevencije i razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku.

Obučeni školski nastavni kadar i predstavnici stručnih službi škola biće zaduženi za daljnje prezentacije programa sekundarne prevencije roditeljima svojih učenika tokom sastanaka roditelja i nastavnog kadra.

Edukaciju će izvoditi dva člana tima za podršku, a blisko će ih nadgledati jedan predstavnik tima za superviziju i predstavnik Genesis Project-a.

Tokom  oktobra/ listopada planirana su ukupno 23 treninga u 23 škole, od čega se 20 treninga održava u osnovnim školama Unsko –sanskog kantona, a tri u Hercegbosanskoj županiji. Kako bi se ispoštovale sve propisane higijensko-epidemiološke mjere na svakom treningu će učestvovati po 25 nastavnika i predstavnika stručnih službi škola.

U novembru i decembru / studenom i prosincu/treninzi će biti održani i u ostalim školama.

Podsjećamo, od početka realizacije Programa sekundarne prevencije održane su prezentacije resornim kantonalnim/županijskim ministarstvima, direktorima/ravnateljima škola, realizovana je obuka trenera i supervizora, te da je na izradi podzakonskih akata počela raditi Županijska ekspertna grupa u HBŽ.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko-sanskog kantona I Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.