Nakon perioda online edukacija Centar za istraživanje politika suprotstavljanja kriminalitetu, u utorak 9. juna, organizovao je radionicu u hotelu ”Ibis Styles”.

Tema radionice bila je ”Analiza referalnog sistema u provedbi programa sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo”, a govornici su bili Prim.dr. Goran Čerkez, pomoćnih ministra za javno zdravlje, te Mr.sci. Elma Omersoftić, psihologinja u OŠ Edhem Mulabdić.

Na početku radionice, Predrag Puharić je predstavio platformu ”zaDijete.info”, koja će biti namijenjena stručnjacima u razmjeni iskustva, a sve u cilju najboljeg odnosa, pomoći i u najboljem interesu djeteta.

Prim.dr. Goran Čerkez je govorio na temu ”Referalni mehanizam i krizne intervencije”, a s obzirom na to da je bio član kriznog štaba u borbi protiv COVID19, pričao je o prethodnom periodu, iskustvima i izazovima s kojima se susretao. Dr. Čerkez je psihosocijalnu podršku istakao kao ključnu stvar za prevazilaženje poteškoća u periodu krize, a u cilju očuvanja mentalnog zdravlja.

Tema psihologinje Elme Omersoftić bila je ”Primjena Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika i Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno – obrazovne podrške i stručnog tretmana u doba pandemije i uslovima krize – iskustva, izazovi i prijedlozi”. Omersoftić je prezentirala utiske o online nastavi iz ugla profesionalaca, ali i učesnika. Također, govorila je i o rezultatima ankete o periodu izolacije, koju je uradila na uzorku od 100 djece. Detaljni rezultati i analiza ankete bit će objavljeni u idućim danima.

Učesnici na radionici bili su mentori i supervizori u Programu Sekundarne prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, pedagozi, kao i predstavnici centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje.